Model voor de wortelruimte blijkt fout in de praktijk Eik dossier - Eik

Eik in Filmwijk

Model voor de wortelruimte blijkt fout in de praktijk

Model voor de wortelruimte blijkt fout in de praktijk

Problemen met de wortels van een eik in vak 4. In de praktijk veel meer wortelruimte beschikbaar.


Volgens de theorie van de gemeente zijn er drie grondlagen van belang. Van boven naar beneden: 

  1. toplaagje van  25 cm doorwortelbare diepte (klei);
  2. laag met ophoogzand circa 70 cm - 1m wit zand zonder voeding,
  3. daaronder oorspronkelijke niet-ingeklinkte klei. 

Dus in theorie zouden de wortels voornamelijk in de bovenste 25 cm moeten zitten (zie links). In de praktijk is er een uitgebreid wortelstelsel van 1,5 m diep (zie midden).


In praktijk is het  “wit” zand niet meer "wit" en voedingsarm, maar bevat voldoende doorgesijpelde voedingstoffen voor een eik. De eik lijkt ook voeding uit de diepere kleilaag te halen. Er zijn geen scherpe scheidingen in het wortelstelsel die samenhangen met grondlagen.


De boomstronk rechts geeft een impressie hoe de boom op de grondlagen heeft gepast.  Het afgezaagde gedeelte dat boven de aarde uitstak is 90 cm. De verhoudingen kloppen ongeveer.  De stronk helt  op de foto naar voren.

Hoeveel groeiruimte hebben de eiken daadwerkelijk? Op grond van correcte berekeningen die uitgaan van een gemiddelde bewortelbare ruimte voor de eiken van minimaal 1,25 m, zou in  deel 3 en 4 (het zuidelijke gedeelte) met het grasveldje en de ruimte onder de parkeerplaatsen meegerekend ongeveer 45 m3 respectievelijk 41 m3 tot hun beschikking hebben gehad. Ruim voldoende voor de eiken om nog eeuwen in gezondheid door te brengen.

 

Er waren eens eiken in Filmwijk

Documenten en Media

Klikpaden

Documenten
  • thumbnail
    Right Now by

    {title}